Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης


Ο Γιώργος Ευγενικός συμμετέχει με αφηγήσεις μύθων και παραμυθιών στις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, μέλος του Διεθνούς Δικτύου για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), με τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, του Κέντρου Αφηγηματικής Τέχνης και της Λέσχης Φιλίας Κουκακίου του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 20, 21 και 22 Μαρτίου 2014 στους χώρους του Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο) και στη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28).
To θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Τέρατα και Δράκοι».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις παραμυθιών από την προφορική παράδοση των λαών, προβολή βίντεο από όλο τον κόσμο για την παγκόσμια ημέρα αφήγησης, αφιέρωμα σε ένα «τέρας σοφίας», τον Αίσωπο, εκδηλώσεις ελεύθερων αφηγήσεων για όποιους θέλουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους, καθώς και μια ιδιαίτερη εκδήλωση με ιστορίες δράκων στην οδό Δράκου.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014
Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής

«Αφηγητές του Κόσμου»
Αίθουσα: «Μύθαρος και Πύθαρος»
20:00- 21:00 (Για παιδιά και ενήλικες)
Προβολή βίντεο από όλο τον κόσμο για την παγκόσμια ημέρα αφήγησης. Αφηγητές από Καναδά. Ινδία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Σουηδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Τζαμάικα, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Σουδάν, παρουσιάζουν την δική τους Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, (τα βίντεο προβάλλονται στην αγγλική γλώσσα). 

«Αφηγήσεις»
Αίθουσα: «Μύθαρος και Πύθαρος»
21:00- 22:00 (Για παιδιά και ενήλικες)
 • Εμμανουέλα Παπακωνσταντίνου «Η καρακάξα και το αγκάθι»
 • Γιώργος Ευγενικός «Το πουλί τ' αηδόνι»
 • Μαρία Βραχιονίδου «Το Δρακοκόριτσο»
 • Ηλίας Γιαννικόπουλος «Η φτωχοκόρη και ο κακός δράκος» 
 • Μαρία Πάντου «Ο νονός»
 • Lamia Bedioui  «Η Πεντάμορφη και το τέρας»

«Πες-Ακου-Γεύσου» 
22:00- 22:30 (Για ενήλικες και για παιδιά, με γονική συναίνεση)
Μια ρεβιθάδα θα μας στυλώσει και κρασί μαυρούδι θα μας δροσίσει.
Παράλληλα, θα υπάρχουν ζευγάρια από καρέκλες αντικριστές, σκορπισμένες στο χώρο του μουσείου, όπου θα έχει κάποιος την ευκαιρία να καθίσει αυθόρμητα είτε στην πλευρά του αφηγητή, είτε στην πλευρά του ακροατή και να ακούσει ή να πει ιστορία ο ένας στον άλλον. 
(Η ρεβιθάδα είναι προσφορά των εκπαιδευόμενων αφηγητών της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης και το κρασί προσφορά της Διοργάνωσης).

«Αφηγήσεις»
Αίθουσα: «Το Κουκί και το ρεβίθι»
22: 30 (Για παιδιά και ενήλικες)
 • Σοφίλια Τσορτέκη «Ο Λάζαρος και οι σαράντα δράκοι»
 • Παναγιώτα Κολοκυθά «Μην ακούσατε για τον Αη Γιώργη;»
 • Γεωργία Λαζάρου «Ο θεός Απόλλωνας και το φίδι»
 • Ελεάνα Γεροντοπούλου, «Λάμια: Γυναίκα τέρας»
 • Κάτια Καντούρη «Τιαμάτ: Μία ιστορία από την Βαβυλώνα»
 • Γιώργος Λάιος «Το στοιχειό της Χάρμαινας»

«Πιές-Πες-Ακου» 
23:30- ; (Για ενήλικες και για παιδιά με γονική συναίνεση)
Πιές ένα ζεστό τσάι, πες και άκου ιστορίες. Το βήμα είναι ελεύθερο για όσους θέλουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους.
(Το τσάι είναι προσφορά της Διοργάνωσης).Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

«Οδος Δράκου»
Δήμος Αθηναίων: Λέσχη Φιλίας Κουκακίου 
12:00
(Για παιδιά και ενήλικες)
Στην οδό Δράκου οι δράκοι θα εμφανιστούν και θα πουν τις ιστορίες τους στη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28). Θα μοιραστούν τις ιστορίες τους οι αφηγητές: Γιώργος Ευγενικός, Lamia Bedioui, Γεωργία Λαζάρου και η εκπαιδευόμενη αφηγήτρια Ελισάβετ Μπούσιου.
Σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση, τα μέλη της Λέσχης, παππούδες οι περισσότεροι και γιαγιάδες, θα μας αφηγηθούν τις  δικές τους ιστορίες. Σάββατο 22 Μαρτίου 2014
Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής
19:00 (Για παιδιά και ενήλικες)

«Αίσωπος: Ένα τέρας σοφίας»
Ο Αίσωπος χαρακτηρίζεται ως «τέρας» στη βιογραφία του, λόγω της δυσμορφίας του και της ασχήμιας του. Το μήνυμα, παράλληλα με όλα τα άλλα μηνύματα των ιστοριών, είναι προφανές: «Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια», όπως λέει και ο Μικρός Πρίγκιπας του Σαιντ-Εξυπερύ, αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση αλλά η καρδιά και το μυαλό.

Ένα κόκκινο κουβάρι συνδέει τους αφηγητές και τις αίθουσες του Μουσείου. Κάθε αίθουσα και διαφορετικές ιστορίες και διαφορετικοί αφηγητές.  Ακολουθούμε το κουβάρι και γνωρίζουμε τον Αίσωπο και τις ιστορίες του. 
Ποιο είναι το τέρας στα μάτια ενός ποντικού; Γιατί ο βάτραχος θέλει να γίνει βόδι; Τι μουσική παίζουν τα αυτιά του ελέφαντα; Τι ήχο κάνουν τα λιοντάρια όταν χασμουριούνται; Ποιο είναι το τέρας που του «ήρθε ο ουρανός σφοντύλι»; Πώς θα γλιτώσει ένας άνθρωπος από το τέρας που κουβαλάει μέσα του;

Αφήγηση: Μαρία Βραχιονίδου, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Γιώργος Ευγενικός, Κάτια Καντούρη, Γεωργία Λαζάρου, Γιώργος Λάιος,  Αννα Σταματούκου, Σοφήλια Τσορτέκη.

«Αίσωπος: Λόγος Ελεύθερος»
Το βήμα είναι ελεύθερο και η βραδιά μεγάλη για όσους θέλουν να αφηγηθούν μύθους του Αισώπου.-----------------------------------------------------------------------------


20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης.

Ο θεσμός
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης είναι μια παγκόσμια γιορτή των αφηγητών. Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης έχει τις ρίζες της στη Σουηδία, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διοργανώθηκε μια εκδήλωση στις 20 Μαρτίου. Η εκδήλωση αυτή ονομάστηκε “Alla berattares dag” (Όλη την ημέρα παραμυθάδες), έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές που διέδωσαν την ιδέα. Από εκεί έφτασε μέχρι το Περθ της Αυστραλίας όπου το 1997 αφηγητές συντόνισαν μια μεγάλη Γιορτή των Ιστοριών διάρκειας 5 εβδομάδων.

Το 2001 ξεκίνησε το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και η εκδήλωση εξαπλώθηκε από τη Σουηδία, στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία. Το 2003, έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες, οπότε η εκδήλωση έγινε γνωστή διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Το 2005 είχε μια σπουδαία κορύφωση στις 20 Μαρτίου με γεγονότα σε 25 χώρες σε 5 ηπείρους. Από τότε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις άρχισαν να γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου καθιερώνοντας το θεσμό.

Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το 2010 με επίσημο προσκεκλημένο τον Mats Rehnman, Σουηδό αφηγητή και μέλος του Fabula storytelling organization ο οποίος φιλοτέχνησε το λογότυπο της Παγκόσμιας ημέρας.