FACE FORWARD …INTO MY HOME

  Αξίζει να επισκεφτείτε την έκθεση FACE FORWARD …INTO MY HOME που παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Έχω την μεγάλη τιμή να συμμετέχω, μετά από πρόσκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στην αφήγηση προσωπικών ιστοριών προσφύγων. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ακούει τις ιστορίες ηχογραφημένες μπροστά από κάθε φωτογραφικό πορτρέτο.





Το FACE FORWARD …INTO MY HOME αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και έκθεση με τα φωτογραφικά πορτρέτα των συμμετεχόντων και ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους.

Γνωρίζοντας κανείς τα πρόσωπα και τις ιστορίες τους, συνειδητοποιεί ότι οι πρόσφυγες, όποια κι αν είναι η χώρα καταγωγής τους, όσες δύσκολες καταστάσεις κι αν αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν, είναι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές επιθυμίες, κοινά όνειρα και κοινές αγωνίες για το μέλλον. Και ότι, παρά το γεγονός πως άφησαν πίσω τους μεγάλο κομμάτι της ζωής τους, δεν έχασαν την ταυτότητά τους και την ελπίδα τους.