20 Χρόνια Γιορτή Παραμυθιών



ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Ποίσσες (προκυμαία)
Ώρα 20:00. (Για εφήβους και ενήλικες)

Π 3,14 
Ένας κύκλος κλείνει άλλος ανοίγει, πολλοί μας περιμένουν. Ο κύκλος του ζενίθ και του ναδίρ, της σοφίας, της αγάπης, του κουμπιού, της ζωής και του θανάτου. Ο κύκλος με την κιμωλία.  Κύκλοι που χωρίζουν, συνδέουν, διακόπτουν, περιπλέκουν. 

Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός.
Μουσική: Μάρα Καίσαρη. 


ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Μυλοπόταμος (Μουσείο αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς)
Ώρα 22:00. (Για παιδιά και ενήλικες)

20 Χρόνια Γιορτή Παραμυθιών. Επετειακή εκδήλωση
Με 20 ιστορίες, 20 αφηγητές μας θυμίζουν τις 20 Γιορτές των 20 χρόνων. Μοιραζόμαστε ιστορίες και γλυκές αναμνήσεις με αφηγήσεις, βίντεο και μουσικές σαν μια παρέα παλιών αγαπημένων φίλων.
Αφηγούνται: Σμαράγδα Αποστολάτου, Βασιλεία Βαξεβάνη, Lamia Bedioui, Μαρία Βραχιονίδου, Αμάντα Γεραρχάκη, Εύη Γεροκώστα, Ιωάννα Γεωργίου (Κύπρος), Αγγελική Γκόγκου, Γιώργος Ευγενικός, Μαρία Ζουράρη, Ανθή Θάνου, Μάρα Καίσαρη, Κάτια Καντούρη, Βιργινία Κοκκίνου, Amir Mirzai (Περσία)*, Torgrim Mellum Stene (Νορβηγία)*, Peter Chand (Ινδία)*, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Abbi Patrix (Γαλλία)*, Βιολέτα Σολιδάκη, Σοφήλια Τσορτέκη.
Συντονισμός: Ανθή Θάνου, Γιώργος Ευγενικός
*βίντεο


20 Χρόνια Γιορτή Παραμυθιών
Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών σας προσκαλεί στην 20η Γιορτή Παραμυθιών που θα λάβει χώρα στο νησί της Κέας από 22 έως και 31 Ιουλίου 2022.
Η «Γιορτή Παραμυθιών» γίνεται φέτος 20 χρονών και είναι γεμάτη παραμύθια και γλυκές αναμνήσεις.

Γιορτάζουμε την 20η χρονιά του πρωτοπόρου ελληνικού θεσμού με διεθνή φήμη, που έδωσε φωνή σε έμπειρους και νέους αφηγητές από Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική αφηγηματική κοινότητα και εμπνέοντας και άλλες περιοχές στην Ελλάδα και την Κύπρο να διοργανώσουν αντίστοιχα φεστιβάλ. Η «Γιορτή Παραμυθιών» 20 συνεχόμενα χρόνια αναδεικνύει και τονίζει τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της λαϊκής προφορικής παράδοσης και αποτελεί έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται. Η «Γιορτή Παραμυθιών» συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της Έλληνες αφηγητές, επιστήμονες και ερευνητές που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνευρέθηκαν όλοι μαζί και συνομίλησαν για το παραμύθι και την αφήγηση. Έδωσε βήμα σε νέους αφηγητές έτσι ώστε να μπορέσουν να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και τους ενέπνευσε να ασχοληθούν με την αφηγηματική τέχνη. Άνοιξε έναν πολιτιστικό διάλογο που δημιούργησε αφηγηματικά ρεύματα, σχολές, τάσεις, θέσεις αλλά και αντιθέσεις. Όλα γόνιμα και χρήσιμα στην ατέρμονη πορεία της προφορικής παράδοσης.