ΤΗΝΟΣ: Εκπαιδευτικά προγράμματα και παραστάσεις αφήγησης

 


Εκπαιδευτικά προγράμματα και παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών για παιδιά και ενήλικες  θα πραγματοποιηθούν από τον ιστορητή Γιώργο Ευγενικό, στη πρώην Μονή & Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου από την Πέμπτη 11 έως και την Κυριακή 14 Μαΐου 2023. 
Οι ξεχωριστές αυτές δράσεις οργανώνονται από την τοπική «Κάριτας» (Φορέας παροχής κοινωνικής φροντίδας), με την υποστήριξη της Καθολικής Αρχιεπισκοπής. (τηλέφωνο κρατήσεων – 6946280092 / ιδιαίτερα για το σεμινάριο αφήγησης λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων)


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΕΚΑΠΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πρώην Μονή & Σχολή Ουρσουλινών, Λουτρά Τήνου
Πέμπτη 11 Μαΐου και Παρασκευή 12 Μαΐου 2023
Ωρα 09:30

«Είμαι διαφορετικός και μοναδικός» Ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα.
 Διαφορετικότητα σημαίνει ότι ο ένας είναι καλύτερος και ο άλλος χειρότερος; Αλλιώτικη εμφάνιση, σπίτι και οικογένεια, προτιμήσεις και δεξιότητες, γλώσσα επικοινωνίας. Ο καθένας μας είναι μοναδικός για τα δικά του χαρακτηριστικά και είναι σημαντικός για αυτά που καταφέρνει.

Αναγνωρίζουμε τις διαφορές μας και τις μεγάλες ομοιότητες που μας ενώνουν, αποδεχόμαστε και υποστηρίζουμε τον διπλανό μας, βρίσκουμε τρόπους να συνυπάρχουμε δημιουργικά.
Ακούμε μύθους και παραμύθια με θέμα τη διαφορετικότητα, συνεργαζόμαστε σε βιωματικές δραστηριότητες, ζωγραφίζουμε με το στόμα, παίζουμε με το σύστημα γραφής τυφλών Braille και την ελληνική νοηματική γλώσσα, φιάχνουμε τις δικές μας χειροτεχνίες και τις παίρνουμε μαζί μας. 


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Πρώην Μονή & Σχολή Ουρσουλινών, Λουτρά Τήνου
Σάββατο 13 Μαΐου 2023
Ωρα 10:00

«Η Χρυσομαλλούσα και η παρέα των ζώων »
Παραμύθια γεμάτα περιπέτεια και εκπλήξεις ανάμεσα σε ανθρώπους, ζώα, δράκους και χάρτινα πετούμενα. Ηρωες που ταξιδεύουν σε μέρη αλλοτινά και μαγικά και μας υπενθυμίζουν πόσο σπουδαίες είναι οι αξίες της διαφορετικότητας, της φιλίας και της ενότητας.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Διάρκεια 60'


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Μαΐου 2023
Πρώην Μονή & Σχολή Ουρσουλινών, Λουτρά Τήνου
ώρα έναρξης 20.00 (διάρκεια 60′)

«Ιστορίες Σοφίας»
Ιστορίες σοφίας για ανθρώπους θαρρετούς που ανακαλύπτουν τον πλούτο της καρδιάς και την αξία της αγάπης. Ιστορίες ζυμωμένες με χαλβά και με σεβντά από μέρη ξακουστά της Ανατολής. Ενα κουμπί, ενα σπαθί κι ενα λουκούμι, χωρίζουν, συνδέουν, διακόπτουν, περιπλέκουν. Νύχτες του πολικού αστέρα και 1001 νύχτες.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου
Διάρκεια 60'


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Κυριακή 14 Μαΐου 2023
Πρώην Μονή & Σχολή Ουρσουλινών, στα Λουτρά Τήνου
Ώρα έναρξης 10.30 π.μ. (διάρκεια 3 ώρες). Τηλέφωνο εγγραφών: 6946280092

«Το παραμύθι και η αφήγηση ως μέσο θετικής παρέμβασης στην κοινότητα»
Τι σχέση έχει το παραμύθι και η αφήγηση με τη θετική ψυχολογία; Πως αξιοποιείται ως πολύτιμο εργαλείο για θετική προσωπική και κοινωνική αλλαγή; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που θα απαντηθούν στο εργαστήριο μέσα από τρεις άξονες: Γενική θεωρητική προσέγγιση, βιωματικές ασκήσεις, αφήγηση ιστοριών - παραδείγματα.
Η αφήγηση και οι ιστορίες βρίσκονται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε, δίνουν νόημα στην ζωή μας, επηρεάζουν την ταυτότητα, τα γνωστικά πρότυπα, τα συναισθήματα και τις επιλογές συμπεριφοράς. Το πώς αφηγούμαστε τις ιστορίες μας, αποτυπώνει τη διάθεσή μας, την εικόνα του εαυτού μας και την επιρροή που έχουμε στους άλλους. Οι ιστορίες μας, υπαγορεύουν τις μελλοντικές μας διαδρομές. Ποιό είναι το πλαίσιο για μια καλή επικοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η γλώσσα του σώματος; Πως χειριζόμαστε τον προφορικό λόγο για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση; Το παραμύθι και η αφήγηση μας δίνει πολύτιμα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε θετικές παρεμβάσεις στον εαυτό μας και την κοινότητα.
Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί από τον Γιώργο Ευγενικό, Αφηγητή , Ιστορητή, Δάσκαλο και Διευθυντή της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης.
Διάρκεια 3ώρες