Φεστιβάλ Αφήγησης στην Δράμα

Ένα ταξίδι σε τόπους μαγικούς, μακρινούς κι αλλοτινούς.

«Το λαϊκό παραμύθι, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, φωτογραφίζει και καταγράφει με τρόπο μαγικό την καθημερινότητα των ηρώων, πραγματεύεται τους αιώνιους προβληματισμούς της ανθρωπότητας που δεν είναι τίποτα άλλο από τις δοκιμασίες της ζωής. Πορευόμαστε μαζί με τους μαγικούς ήρωες συμπάσχουμε, παλεύουμε, και ελπίζουμε να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!»

Το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας οργανώνει το πρώτο φεστιβάλ προφορικής παράδοσης στην Δράμα, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την καλλιτεχνική και επιστημονική στήριξη του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. 
Ο στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδειχτεί η λαϊκή προφορική παράδοση και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στην ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και να υπογραμμίσει την μεγάλη συμβολική και παιδαγωγική αξία των παραμυθιών. 
Από την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 έως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 μικροί και μεγάλοι ακολουθούμε τους ήρωες των παραμυθιών σ’ ένα ταξίδι σε τόπους μαγικούς, μακρινούς κι αλλοτινούς.



ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Λύκειο Ελληνίδων/Λαογραφικό Μουσείο
Ώρες 19:30-21:00 (Για ενήλικες)

Έναρξη του Φεστιβάλ

Χαιρετισμοί

«Το παραμύθι χθες και σήμερα»
Η επανεκτίμηση του λαϊκού παραμυθιού, ο παρηγορητικός του λόγος. Ιδέες για δημιουργική ανάγνωση και αξιοποίησή του στην εκπαίδευση
Ομιλήτρια: Ανθή Θάνου. Αφηγήτρια, Νηπιαγωγός

«Η λαϊκή προφορική παράδοση και το παραμύθι ως θετικά μέσα κοινωνικής εξέλιξης»
Η αφήγηση και οι ιστορίες βρίσκονται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε, δίνουν νόημα στην ζωή μας, επηρεάζουν την ταυτότητα, τα γνωστικά πρότυπα, τα συναισθήματα, τις επιλογές συμπεριφοράς και υπαγορεύουν τις μελλοντικές μας διαδρομές. Η λαϊκή προφορική παράδοση και το παραμύθι μας δίνει πολύτιμα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε θετικές παρεμβάσεις στον εαυτό μας και την κοινότητα.
Ομιλητής: Γιώργος Ευγενικός, Αφηγητής, Καλλιτεχνικός διευθυντής Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

«Ερωτήσεις – Συζήτηση»



Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Λύκειο Ελληνίδων/Λαογραφικό Μουσείο
Ώρες 09:30-12:00 (Παραστάσεις για σχολεία)

«Βατζιγτζέλο Βατζιγτζό»
Οι περιπέτειες μιας πονηρής αλεπούς, ενός τρομερού λιονταριού, μιας πεντάμορφης ποντικίνας ενός γενναίου ποντικού και ενός δίκαιου ράφτη, μας δίνουν μηνύματα για την αγάπη, την δικαιοσύνη, την φιλία, την φροντίδα της φύσης, τους στόχους και τις αξίες της ζωής. Α! Να μηνξεχάσω… Απ’ όλα τα πετούμενα ο γάιδαρος μ’ αρέσει πιο πολύ γιατί έχει αηδονιού φωνή.

«Παραμυθάκι ρεβιθάκι»
Παραμύθια της προφορικής παράδοσης που οι ήρωες παίζουν παιχνίδια. Ζώα που τρέχουν να σωθούν, βασιλοπούλες παμπόνηρες που κρύβονται και γελούν και ένα παράξενο γατί!

«Πεντάμορφες και Δράκοι»
Παραμύθια από την παγκόσμια προφορική παράδοση για Πεντάμορφες κοπέλες αλλά και για δράκους φοβερούς αλλά και κουτούς, για παλικάρια φτωχά αλλά με πλούσια καρδιά, ζωντανεύουν και μας παρασέρνουν σ’ ένα ταξίδι μαγικό, σ’ άγνωστα μονοπάτια!

«Τα μυστικά του κάστρου»
Παραμύθια από την προφορική παράδοση για κάστρα που έχουν καλά κριμένα τα μυστικά τους. Ο γενναίος ιππότης ψάχνει το μαγικό κλειδί για να ελευθερώσει την πεντάμορφη μακριμαλλούσα. Μόνο οι τοίχοι γνωρίζουν το μυστικό του δράκου. «Θα χτίσω κάστρα αργυρά κι ολόχρυσα παλάτια θέλω εκεί μόνο να ζουν τα όμορφά σου μάτια».

Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, Ανθή Θάνου, Ειρήνη Νικολακοπούλου
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου



Το παλιό ρολόι (Βυζαντινά τείχη Δράμας)
Ώρα 21:00 (Για εφήβους και ενήλικες)

«Ιστορίες σοφίας, κρίσης και απόκρισης»
Ιστορίες σοφίας για ανθρώπους θαρρετούς που ανακαλύπτουν τον πλούτο της καρδιάς και την αξία της αγάπης. Ιστορίες ζυμωμένες με χαλβά και με σεβντά από μέρη ξακουστά της Ανατολής. Ένα κουμπί, ένα σπαθί, ένα λουκούμι κι ένα κουκούτσι, χωρίζουν, συνδέουν, διακόπτουν, περιπλέκουν. Νύχτες του πολικού αστέρα και 1001 νύχτες.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου



Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Λύκειο Ελληνίδων/Λαογραφικό Μουσείο
Ώρα 11:00 (Για παιδιά 4+)

«Η μοχθηρή γοργόνα»
Μια διαδραστική παράσταση αφήγησης με ζωντανή μουσική. Έχετε δει ποτέ μια γριά γοργόνα, που τα λέπια στην ουρά της έχουν ξεραθεί και τα μαλλιά της είναι λευκά σαν τον πάγο; Αυτή η γοργόνα θα παλέψει με τον ήρωα της ιστορίας μας κι εκείνος θα τη νικήσει με τη δύναμη του μυρμηγκιού, του αετού και του λιονταριού. Όμως τη δεύτερη φορά που απ’ το νερό θα βγει πιο δυνατή; Μια ιστορία που ο ήρωας θα καταλάβει πως όσες δυνάμεις κι αν έχει αποκτήσει, τίποτα δεν μπορεί να καταφέρει μόνος του, μα μόνο την πολύτιμη βοήθεια αν δεχτεί να τη ζητήσει!
Εμπνευσμένο από το παραμύθι "Η Γοργόνα" που περιλαμβάνεται στη συλλογή "Παραμύθια του λαού μας" και διασκευασμένο για παιδιά
Αφήγηση- Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου
 

Λύκειο Ελληνίδων/Λαογραφικό Μουσείο
Ώρα 18:30 (Για όλη την οικογένεια)

«Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι...»
Παραμύθια για παιδιά και μεγάλους, για γαμπρούς, νύφες και κουμπάρους! Κοκοράκια, Ποντικάκια, Γάτες, Αηδονάκια και μικρά γαϊδουράκια. Μία αλεπού κι ένας λαγός, ένας λιόντας τρομερός. Παραμύθια για την αγάπη, την δικαιοσύνη, την φιλία, ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα, την φροντίδα της φύσης, τους στόχους και τις αξίες της ζωής.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου


Λύκειο Ελληνίδων/Λαογραφικό Μουσείο
Ώρα 20:00 (Για όλη την οικογένεια)

«Με μάλαμα κι ασήμι»
Ένας βασιλιάς έχει ένα παράξενο συνήθειο. Η κόρη του αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από αυτό και να καταφέρει να είνει ευτυχισμένος. Τι κάνει; Του αφηγείται ιστορίες μέσα από τις οποίες αντιλαμβάνεται τα πως και τα γιατί του κόσμου.
Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου


Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Λύκειο Ελληνίδων/Λαογραφικό Μουσείο
Ώρα 11:30 (Για όλη την οικογένεια)

«Νεράιδες και ξωτικά»
Παραμύθια γεμάτα περιπέτεια και εκπλήξεις ανάμεσα σε νεράιδες, ξωτικά και ανθρώπους θαρρετούς που ανακαλύπτουν τον πλούτο της καρδιάς και την αξία της αγάπης. Ήρωες που αψηφούν τον κίνδυνο και ταξιδεύουν σε μέρη αλλοτινά και μαγικά.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, Ανθή Θάνου, Ειρήνη Νικολακοπούλου
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου