«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»!


Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 , στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»! Ενα πρόγραμμα που έχω την χαρά και την τιμή να συμμετέχω με εργαστήρια αφήγησης.
Στόχος του προγράμματος είναι να στρέψει το ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας στην έννοια της πολιτειότητας και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργού πολίτη (active citizen) στα παιδιά, δίνοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους, να μάθουν να την αγαπούν και να προστατεύουν τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της.

Περισσότερα για το πρόγραμμα: https://kids4thecity.gr/

Το θέμα των εργαστηρίων

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Αφηγηματική τέχνη με τον Γιώργο Ευγενικό /Αφηγητής, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών», διευθυντής και δάσκαλος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης.

Κάθε μνημείο έχει την δική του ιστορία και κάθε ιστορία είναι ένα μνημείο λόγου. 
Με βιωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες θα γνωρίσουμε την αφηγηματική τέχνη αλλά και τις μνημονικές τεχνικές στην αφήγηση ιστοριών. 
Πως δομούμε μία ιστορία, ποια είναι τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της και πως χειριζόμαστε τον προφορικό λόγο  για να επιτύχουμε την καλύτερη μετάδοση της; 
Πως θα συνδυάσουμε σωστά ήχους,  λέξεις , κινήσεις , παύσεις , αναπνοές, βλέμματα; 
Πως θα ζωντανέψουμε με τον προφορικό λόγο μια ιστορία που διαβάσαμε; 
Πώς θα χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας για να εμπλουτίσουμε τις εικόνες που περιγράφουμε;  
Πως θα επικοινωνήσουμε την ιστορία;

Ένα δημιουργικό ταξίδι στον κόσμο των ιστοριών και των μνημείων του λόγου που θα δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και θα μας γνωρίσει αυτό που είναι χαραγμένο στη μνήμη μας, δεν το βλέπουν τα μάτια, αλλά… η καρδιά!